Priključite se sami na drugi program ! :)

Priključite se sami na drugi program ! :)

Priključite se sami na drugi program ! :)

Savjetujemo vas kako ćete s malo dobre volje a uz neznatan trošak svoj TV-prijemnik starijeg tipa osposobiti za primanje drugog programo. Ako na svome televizoru možete pratIti i drugi program tada nemojte gubiti vrijeme čitanjem ovog napisa. Ukoliko vaš televizor nije podešen za praćenje drugog programa, a Imate volje da ga gledate i »love« za bacanje, ni za vas nije ovaj napis; najmite nekog majstora i preplatite ga za tu uslugu ! Naime, osposobljavanje dobrog starog televizora da »vidi« i drugi program jednostavno je kao i s djedom koji stavlj naočale na nos. Sami samcati možete uraditi sve što je potrebno da vaš djed-televizor čita i sitna slova signala drugog programa a da pri tome ne potrošite nego onoliko novaca kollko je najneophodnije, umjesto da od svoje zarade snosite povećane troškove života nekog majstora. Sve je jasno kao pekmez i ne treba biti nikakav tehnički genij da obavite posao.
 
Dakle, na posao ! Prije svega valja otIći u neku prodavaonicu kuplti potrebne stvari. Prva kupovina i najpreči zadatak, to je nabavka konvertera. Nemojte se odmah uplašiti riječi konverter ! Po naški rečeno, to je pretvarač. Dok je za mladu generaciju televizora uvedeno u tvornicama obavezno čitanje signala drugog programa, za vrijeme školovanja starih televizora toga nlje bilo. Zato je konverter pomagalo dobrim starim televizorima, jer im signale drugog programa pretvara u signale onog prvog, vidljive na trećem kanalu. Nejasno ? Konverter je mjenjačnica, pa je to kao da ste promijenili dinare u lire kako biste mogli kupovati u Trstu. Dakle, nabavili ste konverter. U trgovincma imate RIZ-ove, ELRAD-ove i one Ei. Princip na kojem rade je sličan. Različiti su dizajni i cijena. Izbor, uglavnom, ovIsi o ukusu 1 mjerama štednje u kućnom budžetu. Dobro, a kako spojiti konverter s televizorom ? Priključivanje konvertera nije nikakva mudrost. Stavite ga lijepo pokraj televizora a onda uzmite plastični gajtan iliti žnoricu s utikačem i utaknite u rupice za antenu na televizoru ! Jeste li se umorili? Predahnite ! Tek toliko da otpijete gutljaj piva. Idemo dalje. Sto ćete s antenom koju već Imate ? Stavite utikač antene u njegove rupice u konverteru. Priključak antene prvog programa spojite u konverter na mjestu s oznakom VHF, a priključak antene drugog programa spojite u konverter na mjestu s oznakom UHF. Gotovo ? Nije ! Nemate antenu za drugi program.
 
Vjerojatno niste kupili konverter prlje nego što ste ove retke do kraja pročitali. Naime, o antenama namjerno nije bilo govora dosad. Prije svega zato što je u nekim slučajevima dostatan običan komad žice utaknut u rupice konvertera s oznakom UHF pa da se bogovski vidi sve što se zbiva i čuje na drugom programu. Sretnici kojima je dostatna obična žica žive uglavnom oko zagrebačkog Sljemena ili u blizIni nekog drugog odašiljača, vide ga prostim okom (što ne znači da su nepristojni).
Možda možete koristiti i postojeću antenu. Utaknite dovodni antenski kabao u konverter na mjestu s oznakom UHF. Stavite birač na televizoru u položaj za treći kanal, a biračem na konverteru potražite kanal vašeg lokalnog predajnika drugog programa. U slučaju da je slika dobra, ostat će vam jedini napor da premještate antenski kabao iz UHF na mjesto s oznakom VHF, kad zaželite gledati prvi program. I obratno. A morat ćete i pritiskivati na "botune" na koventeru »VHF »UHF«. Onima koji su več malo podalje od odašiljača treba i dovoljna im je sobna antena. Zacijelo ste več vidjeli kako izgleda kao oglodana riba. Priključak sa repne peraje spojite na mjestu konvertera s oznakom VHF, a s prsnih kostiju na mjesto s ozna-kom UHF. Dakle, to je kategorija srečkovića. Za njih je tu nestao svaki daljnji napor. Ostali se moraju malo više nomučiti. Prije svega moraju nabevitl vanjsku antenu. Kakvu ? Pogledajte kakve antene imaju vaši susjedi, pa i vi takvu kupite ! Osim toga. u trgovInama prodavači znaju kakve antene idu najviše u prodaji. Ako su najtraženije, znači da su najprikladnije. Ali, to ne znači da ćete recimo u Zagrebu kupiti antenu koja se tu najviše traži i montirat je na nekom sasvim drugom području.

Mnogo je puta dovoljno da vanjsku antenu istaknete na prozoru ili postavIte na balkonu, pogotovu ako nema neke zapreke u smjeru izmedu odašiljača i vašeg stana. Ali, ako je pred vama neka zapreka, tada le več drugačije. Zamislite odašiljač kao neki svjetionik ! Zapreka koja se na putu do njega isprIječila ostavlja vas u sjeni. Zbog toga treba napravitI nešto poput periskopa. Antenu treba podići koliko je više moguće i dobro je usmjeriti. Smjer če vam pokazati susjedne antene. Morat ćete biti iznimka ako zbog nekih refleksija vaša antena bolje hvata u smjeru drugačijem od ostiih. Kako bilo da bilo, valja se popeti na krov, a ako i tome niste vješti taj dio posla ipak prepustite nekom drugom. U tom slučaju ne treba žaliti lzdatak. Ako ste sve to lijepo obavili, te na ekranu vidite utrostručene, učetvorostručene likove ili »duhove«, nemojte očajavati ! Nemojte zapaliti cigaretu, jer i to škodi zdravlju. Ne brinite ! Radi se samo o tome da je od antene uhvačen i niz kabel vođeni signal vrlo osjetljiv, alergičan na sve metalne dijelove. Recimo, ako je kabel postavljen uz žljeb, na ekranu će sasvim pouzdano biti smetnji. Dakle morate otkriti na kojem mjestu antenski vod ide uz metalne predmete i premjestiti ga na prikladnije miesto. Dakle, ako ste sve to uradili, posao je završen. Od sada možete svaku večer okrenutl birač na treći kanal, na konverteru uključiti tipku UHF i okretanjem dugmeta potražiti TV-stanlcu. Finu regulaciju slike vršit čete kao što ste dosad činili i lijepo ćete uživati u drugom programu. Ili ćete se uzrujavati kad da se istodobno  prikazuje igrani i serijski film, da se termini TV-drame čak poklapaju i da zapravo još nema koordinacije između prvog i drugog programa.