O zemaljskoj i satelitskoj TV

O zemaljskoj i satelitskoj TV
Općenito o zemaljskom DVB-T/T2 i satelitskom DVB-S/S2 signalu, prijemu i antenskoj opremi...

 
ZEMALJSKA TELEVIZIJA I PRIJEM

DVB-T (kratica za "Digital Video Broadcasting - Terrestrial") europski je DVB standard za digitalnu zemaljsku televiziju. Za prijenos komprimiranog signala slike i zvuka koristi se MPEG uz COFDM modulaciju. U Hrvatskoj je digitalno emitiranje počelo 2002. godine. Godine 2006. na regionalnoj konferenciji o budućnosti digitalne televizije u Europi, Hrvatskoj je dodjeljeno osam multipleksa. Trenutno su aktivna tri multipleksa, od čega su dva nacionalna te jedan regionalni. Prednosti DVB-T-a su bolje iskorištenje frekvencijskog spektra, stalnost kvalitete slike sve dok su smetnje manje od određene razine i mogućnost uvođenja dodatnih usluga: superteletekst, elektronički programski vodič (EPG), slika širokog omjera 16:9 te slika visoke rezolucije (HDTV). Nedostataci su da je zbog digitalne kompresije nešto smanjena kvaliteta slike u odnosu na analognu u idealnim uvjetima i veća osjetljivost na određene vrste smetnji koje iznad razine koju sustav može kompenzirati mogu i potpuno onemogućiti prijam.


DVB-T2 je standard koji predstavlja drugu generaciju sustava digitalne zemaljske televizije te donosi povećanje kapaciteta u odnosu na DVB-T standard (maksimalni kapacitet u DVB-T sustavu iznosi 31.66 Mbit/s, a u DVB-T2 sustavu 50.34 Mbit/s). Prva mreža DVB-T2 je napravljena u Velikoj Britaniji 2007. godine. Tijekom 2010. i 2011. godine su DVB-T2 odašiljači počeli s radom u Italiji, Švedskoj i Finskoj. U mnogim europskim pa i svjetskim zemljama u tijeku je testiranje DVB-T2.
DVB-T2 koristi COFDM modulaciju kao i DVB-T, a s obzirom na broj nosioca (1k, 2k, 4k, 8k, 16k, 32k) koriste se modulacije (QPSK, 16 QAM, 64 QAM, 256 QAM). Za zaštitu od pogrešaka DVB-T2 koristi LDPC (Low Density Parity Check) i kodiranje BCH (Bose-Chaudhuri-Hocquengham). Za razliku od DVB-T, DVB-T2 koristi apsolutnu vremensku referencu za sinkronizaciju. Novost je i mogućnost rotacije konstalacije kako bi se postigla robusnost. Rotacija konstalacije ima efekta za korištenje uz QPSK, 16 QAM i 64 QAM. U DVB-T2 sustavu su uvedeni neki novi omjeri kodiranja i zaštitni intervali.

Wikipedia


Općenito o DVB-T2 standardu: primjena, prednosti i usporedba sa DVB-T standardom
dostupno u PDF formatu
    Preuzmi datoteku


Prelazak na DVB-T2 standard u Hrvatskoj - OIV prezentacija :   Preuzmi datoteku

Zetacst analiza o DVB-T, DVB-T2, DTT platforme, UHD, 4K, HEVC...:   Preuzmi datoteku


Usporedba učinkovitosti analognog, digitalnog DVB-T te digitalnog DVB-T2 prijenosa:
 

                              

Za prijem digitalnog zemaljskog signala osim DVB-T, DVB-T2 receivera koristi se standardna oprema koja se do sada koristila za prijem analognog signala.

Antena

služi za prijem signala odaslanog sa odašiljača.
-Po izvedbi antena razlikujemo logaritamske (često nazivane riblja kost) i yagi antene.
-logaritamske su znatno jeftinije ali i sa manjom dobiti tj pojačanjem signala
za razliku od yagi antena koje su konstrukcijski i dimenzijama znatno veće ali
i sa boljim pojačanjem signala što dodatno doprinosi stabilnom prijemu.


Pojačalo

Nužan i neizbježan dio svakog antenskog sustava za dodatno pojačavanje signala i nadoknađivanje gubitaka koji nastaju u kabelu, na razdjelnicima i utičnicama.
Pojačala razlikujemo po izvedbi i pojačanju.
-Širokopojasna pojačala pojačavaju kompletan spektar tj. sve što antena prima.
-Kanalna pojačala pojačavaju samo odredeni, odabrani kanal tako da se smanjuje
mogučnost smetnji i dobiva na pojačanju i kvaliteti prijema.
-Pojačanje pojačala se krece od 20 i 30dB u širokopojasnim ili do 45-50dB u kanalnim
izvedbama pojačala.
-Ako želimo primati signale sa više odašiljaca, smjerova onda nam je osim posebne antene za svaki smjer nužna izvedba kanalnog pojacala sa više ulaza, za svaki smjer/antenu po jedan sa odabranim kanalom za taj smjer.
-Pojacala se ovisno o izvedbi napajaju sa 12V putem ispravljača ili 5V putem ispravljača
ili samog receivera u kojem je potrebno uključiti tu opciju.


Razdjelnici

Služe za dijeljenje signala na više korisnika. Rade se u izvedbama sa jednim ulazom i dva, tri, cetiri, šest i osam izlaza. Kombiniranjem je moguce dobiti i više izlaza. Pri svakom dijeljenju signala nužno dolazi do gubitaka koje nadoknađujemo pojačalom.

Antenske utičnice


Razlikujemo utičnice sa TV-FM i TV-SAT-FM priključkom te prolazne i završne utičnice. Najbitnija stvar kod odabira utičnice je njena tehnička karakteristika tj. podatak koliko je gušenje signala u utičnici. Kvalitetne uticnice klase A imaju gušenje od 2 do 2.5 dB.

-Sva dosad nabrojana oprema međusobno se povezuje koaksijalnim kabelom. Kod odabira kabela također nam je najbitniji podatak o prolaznom gušenju signala jer o tome direktno ovisi koliko će se signala izgubiti u instalaciji od same antene do TVa ili receivera.
Kabeli se rade u standardnom promjeru od 7 mm ili u promjeru od 5 mm koji se koristi

u posebnim slučajevima gdje nije moguce provući standardni kabel.

Receiveri, prijemnici

DVB-T receiveri nam služe za prijem digitalnog zemaljskog signala i prikaz TV programa na TVu.
Tu razlikujemo receivere koji su predvideni za prijem DVB-T MPEG2/4 standarda ili nove generacije DVB-T2
(DVB-T2 prijemnici su kompatibilni i sa DVB-T signalom)
MPEG2 receiveri se spajaju preko SCART priključka na TV uredaje gdje mogu prikazati sliku standardne rezolucije. Od priključaka na receiverima još nalazimo dodatni scart čija je namjena spajanje DVD ili VHS snimača, stereo audio "činć" priključke za spajanje na audio sustav (glazbene linije, audio pojacala) te digitalni audio priključak (optički ili coaxial) za spajanje na pojačala ili kućna kina sa digitalnim audio ulazom.
MPEG4 i prijemnici sa podrškom za DVB-T2 sustava osim scart činć priključaka imaju i HDMI priključak za spajanje na LCD PLASMA televizore i prikaz TV programa

emitiranih u HD rezoluciji te reprodukciju HD filmova (MKV, MP4, AVI format) preko USB priključka. Za potpuni užitak u digitalnoj televiziji najbolja opcija je kupovina i instalacija COMBO DVB-T2 / DVB-S2 prijemnika.

 O jačini signala

Minimalne i maksimalne razine DVB-T signala
Minimalna razina signala potrebna za pravilan prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala je manja nego u slučaju analogni TV (npr. 6-12 dB, u slučaju 64-QAM modulacije, ovisno o FEC). To je zbog mnogo veće učinkovitosti digitalni modulacija, koja je kombinacija amplituda i faza modulacije RF signala. Odašilači iste snage kao i stariji analogni mogu pokriti veće površine.
Pri projektiranju instalacija za distribuciju DVB-T signala, instalater treba uzeti u obzir preporučene razine signala prikazane u tablici.

 
Type Standard Modulation Channel capacity Minimum signal level (dBµV) Maximum signal level (dBµV)
Television D1/PAL AM-VSB - 57 80
DVB-T
COFDM
QPSK 1/2 26 74
2/3 28 74
3/4 30 74
5/6 33 74
7/8 35 74
16-QAM 1/2 32 74
2/3 36 74
3/4 39 74
5/6 42 74
7/8 45 74
64-QAM 1/2 42 74
2/3 45 74
3/4 48 74
5/6 51 74
7/8 54 74
Radio Mono FM - 40 74
Stereo FM - 50 74
DAB OFDM - 28 74
 


Što je Freeview HD?
 
Iako kod nas često možete naći objašnjenje da je "Freeview HD" isto što i DVB-T2, to je netočno ili bar nedovoljno precizno.

"Freeview HD" je britanski naziv za grupu standarda koji su usvojili za emitiranje digitalne televizije u njihovoj zemlji. "Freeview HD" obuhvaća sve ono što je već uključeno u "Freeview" i još dodatno standarde DVB-T2, MPEG-4, i HD rezolucije sa framerateom po europskom PAL sistemu. To se podudara sa standardima koji su usvojeni za digitalnu televiziju u Srbiji.

 
U kojim slučajevima, uređaj jeste DVB-T2 a nije Freeview HD?
- Ako podržava DVB-T2 ali ne podržava HD rezolucije, nije Freeview HD.
- Ako ne podržava europske PAL rezolucije i framerate (rezolucije 720x576, framerate 25i, 25p, 50i, 50p i slične), nije Freeview HD.
- Ako ne podržava MPEG-4 (točnije MPEG-4 AVC/H.264) kompresiju, nije Freeview HD.

 
U kojim slučajevima uređaj može biti Freeview HD a da ipak ne podržava sve iz DVB-T2 signala?
- Ako neka država usvoji bilo koji novi standard video kompresije (koji nije ni MPEG-2 ni MPEG-4 AVC), Freeview HD uređaj neće moći prikazati takav video.
- Ako neka država emitira 3D program u standardu MPEG-4 AVC sa dodatkom MVC, Freeview HD uređaj neće moći prikazati video ili će eventualno moći prikazati 2D verziju tog videa.
- Ako neka država pored samih TV kanala počne emitirati i dodatne sadržaje (napredni teletext, aplikacije, nove stvarčice...) koji sada još ne postoje ili nisu uključeni u Freeview HD specifikaciju, Freeview HD uređaju neće biti moguće koristiti te dodatke.       videomajstor.com


 


SATELITSKA TELEVIZIJA I PRIJEM


                                  

 Satelitsku TV odlikuje drugačiji način emitiranja radio i TV programa od klasične (zemaljske) televizije, pri čemu se umjesto zemaljske mreže predajnika i repetitora za prijenos TV programa koriste sateliti. Time se postiže velika teritorijalna pokrivenost TV signalom (obično je to cijele kontinent a i više), kvaliteta slike i tona je neusporedivo bolja, smetnje i ostale pojave prisutne kod zemaljske televizije praktično i ne postoje, broj programa koji se mogu pratiti trenutno prelazi par tisuća različitih TV i radio programa u digitalnom formatu. Satelitskim putem se emitira najveći broj HD i 3D kanala u usporedbi s zemaljskom ili IP televizijom !!
 
   Sateliti su raspoređeni po Klarkovom pojasu tj. po geostacionarnoj putanji na udaljenosti od 36000 km od zemlje i međusobno su razmaknuti par stupnjeva. Na jednoj poziciji se može nalaziti jedan satelit ili više njih koji su grupirani na tom mjestu (na primjer: grupa satelita na 19,2 stupnjeva istočno ASTRA 1 koju čini 8 satelita). Zavisno od satelita na koji smo usmjerili antenu broj programa koji se mogu pratiti varira između desetak do preko par stotina.
 
   TV programi se dijele na one koje možemo slobodno gledati (na koje se ne plaća pretplata) i  koje možemo pratiti samo sa sustavom koji posjeduje dekoder. Da bi se mogli gledati kodirani programi, osim potrebe da se posjeduje dekoder, potrebno je i platiti pretplatu za programe koje hoćemo pratiti. Plaćanje pretplate se realizira preko kupovine dekoder kartica koje se ubacuju u dekoder i samim tim smo u mogućnosti gledati te programe. Popularni su i experimantalni sustavi razmjene kartica uz pomoć servera i prijemnika sa internet konekcijom.
   Pored podjele programa na one koji se slobodno mogu primati i na one koji se ne mogu, TV programi su svrstani u više kategorija prema programskim sadržajima koje pretežno emitiraju, tako da imamo dječje programe (crtani filmovi, dječje serije), filmske programe (premijerni, klasični filmovi), Informativni programi (sa vijestima, vremenskim prognozama, burzovnim informacijama), sportski programi (sportski prijenosi, formula 1), porodični programi (serije, kvizovi), glazbeni programi (spotovi, koncerti)..... Satelitski TV programi nude priličan broj kvalitetnih emisija, svjetskih novosti iz svih oblasti, tako da imamo priliku dosta saznati i vidjeti što nam je uslijed slabe domaće ponude uskraćeno.


 Osnovni satelitski sistemi se sastoje od antene (tanjura), konvertora (LNB-a) i satelitskog prijemnika (receivera). U zavisnosti od svake komponente zavisit će i kvaliteta slike, zvuka i komfora.
   Antena (tanjur) fokusira primljeni TV signal ka konvertoru koji će ga primiti i dalje obraditi - znači ima ulogu reflektora. Od njene preciznosti i veličine uveliko zavisi kvaliteta i intenzitet primljenog TV signala. Ukoliko je TV signal slabiji to je potrebnija antena što većeg promjera. Vrlo je bitna preciznost izrade antene, da nije mehanički deformirana jer u protivnom, fokus same antene je nepravilan i njena funkcionalnost više ne odgovara njenoj veličini.
   Postoji više različitih konstrukcijskih rešenja satelitskih antena pri čemu su trenutno najrasprostranjenije ofset antene zbog jeftinije izrade i lakšeg održavanja. Također postoje varijante za fiksne i za pokretne sisteme. Za naše podneblje ofset antena promjera 90cm sasvim zadovoljava uobičajene potrebe.
   Konverter (LNB) se nalazi u fokusu satelitske antene i ima zadatak primati signal, malo ga pojača, izdvoji odgovarajuću polarizaciju i "prebaci" ulazni signal u rasponu od desetak i više GHz u širinu 0.7-2 GHz kako bi se mogao prenijeti koaksijalnim kabelom do satelitskog prijemnika. Postoji dosta modela i vrsta a koji će se odabrati zavisi od tipa antene i sume novca koja se želi odvojiti za ovu stavku. Prijemnik (receiver) iz signala koji mu stiže coax kabelom iz LNB konvertera i antene izdvaja odabrani TV program i prosljeđuje ga TV aparatu.
   Postoji priličan broj proizvođača satelitskih prijemnika koji se međusobno razlikuju po kvaliteti izrade, priključcima te komforu prilikom korištenja i mogućnošću upravljanja motorom.   
-Svi zemaljski DVB-T2, satelitski DVB-S2 ili kombinirani DVB-TS2 prijemnici imaju mogućnost prikaza u HD rezoluciji, USB snimanje TV programa i USB reprodukciju multimedialnih sadržaja (HD filmovi, glazba, fotografije, Youtube, Youporn.. digitalnih formata:
MP1, MP2, MP3, MP3 Pro, OGG, FLAC, WAV, mp3, aac, ac3, AVI, DiVX, MKV, MPEG, MPG, VOB, FLV, TS, TRP, MP4, DVR, Blu ray, JPG, BMP.....)

Satelitski prijem se može podijeliti i pratiti na više načina.   

OSNOVNI FIKSNI SISTEM

   To je najrasprostranjenija varijanta kako zbog niske cijene tako i zbog činjenice da se većina ljudi zadovoljava sa par sportskih programa i nekoliko informativnih programa koji se emitiraju sa ASTRA HOTBIRD EUTELSAT ili bilo kojeg drugog satelita što nam omogućava prijem programa sa samo jednog satelita i to oko cca 500 TV program i nekoliko stotina radio programa. Sistem sadrži obično antenu 90cm, prijemnik i konverter (LNB).   
Postoje LNBi sa jednim, dva, četiri i osam izlaza te se zbog toga može složiti sustav za prijem od jednog do osam prijemnika sa jednog satelitskog tanjura bez upotrebe multiswitch uređaja.
 
FIKSNI SISTEM SA DVA ILI VIŠE LNB-a

    Najoptimalnija varijanta sustava je sa 3 LNBa za prijem ASTRA+HOTBIRD+EUTELSAT satelita. Sistem se sastoji od: antene 90cm, tri LNBa, nosača za LNBe,
DiSEqC sklopke te satelitskog ili combo (DVB-T + DVB-S) prijemnika. Combo varijanta je najoptimalnija zbog komfora gledanja i biranja svih TV kanala u jednoj kanalnoj listi i upravljanje sa jednim daljinskim upravljačem. Također je moguće i snimanje TV kanala na vanjske USB uređaje.

POKRETNI ( MOTORNI ) SATELITSKI SISTEMI
 
 Pokretni sistemi nam omogućavaju praćenje programa sa svih satelita koji su nam optički vidljivi, a to je obično od 40 stupnjeva istočno do 40 stupnjeva zapadno. Sistem se obično sastoji od antene već od 90cm, DiSeqC motora, LNB konvertora i satelitskog prijemnika. Promjena satelita se odvija potpuno automatski, naše je samo da mijenjamo programe i malo pričekamo da motor dovede antenu na pravu poziciju.
  

ZAJEDNIČKI SATELITSKI SISTEMI

    Pored individualnih sistema namijenjenih pojedinačnim korisnicima postoje varijante satelitskih sistema namijenjene za više korisnika. Može se izvesti na dva načina. Upotrebom Multiswitcha (elektronskog razdjelnika) da bi u svakom stanu ili apartmanu mogli koristiti satelitski prijemnika i time zadržali komfor, tj. Iskoristili maksimalno koliko možemo pratiti programe sa jednog, dva ili više satelita. Takva antenska instalacija izvodi se na taj način da se koristi zajednički satelitski tanjur, jedan ili dva Quattro LNB-a ovisno o tome koliko se želi pratiti satelita, multiswicha te spojnog kabela koji  vodi direktno i neprekinuto do satelitske utičnice koja se nalazi u stanu ili nekom apartmanu.
  satelitin.com
     
U ovoj kategoriji nema proizvoda.