Blog - novosti

Platforma Orange TV napušta 13E

Operater francuske platforme Orange TV odlučio je preseliti svoju pay-TV s još jedne orbitalne pozicije. Od maja 2016. do kraja ove godine operater će postepeno ugasiti kanale ne samo na satelitu Eutelsat 5 West A već i na satelitu Eutelsat Hot Bird. U budućnosti će se kanali francuske platforme Orange TV distribuirati samo putem evropskog satelitskog sistema Astra na poziciji 19,2°E.U izvještaju operater savjetuje svojim klijentima da preusmjere satelitske antene na Astru. Za nastavak praćenja ..
Cijeli članak

Objavljeno: 05/04/2016

HBO predstavio vizualne identitete kanala

HBO je predstavio nove logotipove HBO HD, HBO 2 HD i HBO 3 HD. HBO HD će emitirati najnovije filmove i premijere najnovijih filmova, HBO 2 HD bit će orjentiran na komedije, ali također i serije, drame, obiteljske filmove i filmove strave (hororre). HBO 3 HD bit će skoro u potpunosti posvećen serijama, mini serijama i filmovima nezavisne produkcije. Sva 3 kanala će emitirati 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. satelitin.com   ..
Cijeli članak

Objavljeno: 16/03/2016

Rai Sport prenosi Euro 2016 u Ultra HD

Manje od 100 dana do početka Euro 2016.u nogometu, koje će se održati u Francuskoj od 10.06. do 10.07., 2016. godine, a talijanski javni provider Rai (Radiotelevisione Italiana) se priprema za praznik nogometa u Ultra HD rezoluciji. Neke utakmice će biti emitirane na Rai Sport Ultra HD. Utakmice u 4K rezoluciji će moći gledati besplatno svi gledatelji talijanske platforme TivuSat, koja se distribuira putem satelita Hot Bird (13 ° E). Signal će će biti kodiran u sistem Nagra MA i stoga je potr ..
Cijeli članak

Objavljeno: 11/03/2016

Samsung Galaxy S7 i Edge

Eto, došao je i taj dan. Samsung Galaxy S7, najočekivaniji smartfon ovog proljeća (najesen će to biti iPhone 7), napokon je ugledao svjetlo dana. Ovaj uređaj slobodno možemo nazvati Samsungovom najlošije čuvanom tajnom do sada, jer je procurilo praktički sve što je procuriti moglo. Vidjeli smo kako uređaj izgleda i koje specifikacije donosi, tako da s njima možemo odmah krenuti i službeno. Samsung Galaxy S7 tako dolazi u ravnoj i Edge varijanti, s tim da prva dolazi s 5,1-inčnim zaslonom ..
Cijeli članak

Objavljeno: 22/02/2016

Japanci će do 2018. godine imati dvadesetak 4K TV kanala

Japansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija objavilo je kako će u Japanu do 2018. godine biti oko dvadeset 4K TV kanala, a iste godine planirano je pokretanje prvog 8K TV kanala   Japansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija objavilo je kako će u toj zemlji do 2018. godine biti aktivno između devetnaest i dvadeset dva 4K TV kanala. U tu brojku ubrajaju se i već aktivni 4K TV kanali kao što su oni koje je pokrenula televizijska kuća SKY Perfect JSAT Corporation.& ..
Cijeli članak

Objavljeno: 20/02/2016

Rai 2 HD,Rai3 HD,Rai Sport 1 HD na 13E

Kanali Rai Sport 1 HD, Rai 2 HD i Rai 3 HD od sada na frekvenciji 11,013 GHz, pol. H,signal je kodiran u sistemu Nagra, dostupan samo pretplatnicima talijanske TivuSat platforme. Novi tehnički parametri - Rai Sport 1 HD, Rai 2 HD i Rai 3 HD: Eutelsat Hot Bird 13D (13 ° E), frekvencija 11013 H 29900 FEC 3/4, DVB-S2 / 8PSK Nagra Sva tri navedena Rai HD kanala emitiraju i sa glavnog transpondera 10930 H 30000 FEC 2/3, DVB-S2 / 8PSK Nagra.   ..
Cijeli članak

Objavljeno: 14/02/2016

Izdane DVB-T dozvole za testiranje signala u BiH

Regulatorna agencija za komunikacije BiH je pozitivno odgovorila na podnesene zahtjeve javnih radio-telvizijskih servisa, Radio-televizije BiH i Radio-televizije Federacije BiH, za izdavanje dozvola za korištenje opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije javnih RTV servisa u BiH, saopštila je Agencija. Dozvole su izdane za sve uređaje koji su već instalirani i prošli fazu tehničkog prijema. Ovim su otklonjene sve prepreke za početak digitalnog emitiranja TV signala tri javna servisa na ..
Cijeli članak

Objavljeno: 12/02/2016

ProSiebenSat.1 odabire Full HD za Njemački DVB-T2

Njemački medijska tvrtka ProSiebenSat.1 će prenositi svoje TV programe na predstojećoj DVB-T2/HEVC platformi u Full HD modu (1080p50). Nakon javnih televizija ZDF i Media Groupe  RTL Deutschland, ProSiebenSat.1 je treća velika tvrtka koja se opredjeljuje za Full HD emitiranje svog programa. ARD trenutno procjenjuje svoje mogućnosti. Sa 1920×1080 piksela i 50 sličica u sekundi, Full HD trenutno pruža maksimalnu kvalitetu slike za HD prijem. DVB-T2 gledatelji će tako primati televizijske pro ..
Cijeli članak

Objavljeno: 06/02/2016

BIH paket krenuo FTA na 52,5E

BIH paket krenuo FTA na 52,5E ..
Cijeli članak

Objavljeno: 31/01/2016

Amiko Appo android KODI multimedia box

New from Amiko The Amiko Appo is a Full HD Digital OTT receiver and media player. All you need is a working internet (WiFi) connection. The Amiko Appo is equipped with a powerful quad-core processor and 4GB of flash memory. The Amiko Appo works through the Android operating system, enabling you to install numerous apps through the Google Play Store. Its a compact size ! With its recording functions and KODI (XMBC) support you get with Amiko Appo a full featured media player at a great pr ..
Cijeli članak

Objavljeno: 24/01/2016

Netflix upravo postao dostupan u Hrvatskoj!

Na najvećem sajmu potrošačke elektronike koji se upravo održava u Las Vegasu, CES-u, upravo je objavljeno kako Netflix dolazi u novih 130 zemalja diljem svijeta. I ne samo to – u te zemlje je uključena i Hrvatska! I ne samo to! Usluga je postala dostupna još za vrijeme izlaganja suosnivača ovog poznatog streaming servisa Reeda Hastingsa!   Očekujemo da će novopečeni hrvatski korisnici ove snježne dane provesti gledajući sezone i sezone omiljenih serija, ali i filmova, a osim što je ovo zn ..
Cijeli članak

Objavljeno: 06/01/2016

ARTE TV objavio 360° video i virtual reality aplikaciju

Europski TV kanal Arte je objavio interaktivnu aplikaciju kroz koju će ponuditi svoje najnovije programe na područjima 360 ° videa te virtualne stvarnosti za tablete i pametne telefone. Uz Arte360 app, gledatelj može unijeti lokacije scena i odabrati svoju perspektivu, primjerice na koncertima, krajobraznih obilascima i - uskoro - let balonom u stratosferu. Uz korištenje naočala virtualne stvarnosti, gledatelji mogu praktički postati dio programa. Besplatne app su dostupne za preuzimanje z ..
Cijeli članak

Objavljeno: 03/01/2016

CanalDigitaal isključuje SD programe na Astri 19,2E

Nizozemska DTH platforma CanalDigitaal dio M7 Group počinje isključivanjem SD feedova glavnih Nizozemskim programa u 2016. Programi uključeni u ovu promjenu su glavnih deset Nizozemski programa iz javnog broadcastera NPO (NPO1, NPO2, NPO3) i privatnim televizijama RTL (RTL4, RTL5, RTL7 i RTL8) i SBS Broadcasting (SBS6, Net5 i Veronica). Deset programa su trenutno dostupni u SD na satelitu Astra na 19.2 ° istočno, ali će od iduće godine nadalje biti dostupan samo u HD-u na poziciji Astra 3 23, ..
Cijeli članak

Objavljeno: 20/12/2015

HELLO HD WIFI smart video portafon - interfon

NOVO - INOVATIVNO - JEDINSTVENO SMART VIDEOPORTAFON RENOMIRANOG EUROPSKOG PROIZVOĐAČA KUĆNE ELEKTRONIKE TELE System Videonadzor prostora, pametno kućno zvono i videoportafon pored kojeg uvijek imate kontrolu, pored kojeg ste uvijek kod kuće ili na svom radnom mjestu (trgovini, servisu, ordinaciji, apartmanu/hotelu...) te putem mobitela ili tableta imate 24 satni nadzor i mogućnost razgovorati s onim tko vam zvoni tj. tko vas treba te otvoriti vrata.   -S ovim inovativnim video ..
Cijeli članak

Objavljeno: 14/12/2015

Sky Deutschland izgubio prava na Premier League

Operater njemačke satelitske platforme Sky Deutschland izgubio je prava na emitiranje engleske nogometne Premier lige. Prava za naredne tri sezone dobila je londonska tvrtka Perform Group. Živi prijenosi engleske Premier lige emitirat će se u platformi Sky DE još u sezoni 2016/17. Nakon tog perioda prava će preuzeti tvrtka Perform Group. Ta prava se odnose za Njemačku, Austriju i Lihtenštajn.Trogodišnji ugovor omogućuje tvrtki Perform da emitira žive prijenose Premier lige na on-demand usluzi i ..
Cijeli članak

Objavljeno: 08/12/2015

Imenovano Povjerenstvo za izradu prijedloga strategije prelaska na DVB-T2

 Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture 6. listopada 2015.  donio je odluku o osnivanju Povjerenstva za izradu prijedloga strategije prelaska  digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskoga pojasa od 700 MHz. Prema preporukama Europske komisije predviđeni je rok prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav  DVB-T2 i oslobađanje frekvencijskoga pojasa od 700 MHz 2020. godina. DVB-T2 je trenutačno najnapredniji sustav za digitalnu zemaljsk ..
Cijeli članak

Objavljeno: 11/11/2015

BBC potpisao dvogodišnji ugovor sa NFL

Britanski javni servis BBC je potpisao novi dvogodišnji ugovor sa nacionalnom ligom američkog nogometa NFL.Ugovor uključuje žive prijenose utakmica sve tri NFL International Series na Wembley kao i Super Bowl. Novi ugovor također uključuje sedmični pregled na kanalu BBC Two i online, emisiju The Road To The Super Bowl, koja će na programu ići od finalne utakmice na Wembleyu početkom novembra do kraja sezone u februaru 2016.Wembley utakmica između New York Jets i Miami Dolphins (4. oktobra) ići ć ..
Cijeli članak

Objavljeno: 17/09/2015

Sky Deutschland prelazi na DVB-S2/MPEG-4

U intervjuu za „Digital Fernsehen” Stefan Kunz, potpredsjednik poslovnih usluga i distribucije u tvrtki Sky Deutschland, rekao je da operater ove godine namjerava preći na emitiranje u DVB-S2/MPEG-4 formatu te tako u potpunosti obustaviti emitiranje u DVB-S/MPEG-2. Stefan Kunz nije htio precizirati datum prelaska na DVB-S2, ali je rekao da bi se to moglo desiti u studenom ove godine.Prelaskom na DVB-S2/MPEG-4 operater platforme Sk DE će biti u mogućnosti ponuditi pretplatnicima više kanala. & ..
Cijeli članak

Objavljeno: 29/07/2015

Discovery otkupio prava za 4 Olimpijade

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) danas je objavio da sva televizijska i multiplatformska prava na emitiranje u Evropi za četiri olimpijade, od 2018. do 2024., dodjeljuju Discovery Communicationsu, matičnoj kompaniji Eurosporta.Jučerašnjom objavom započinje dugoročni partnerski odnos između najvećeg svjetskog sportskog događaja, Olimpijskih igara i vodeće svjetske medijske kompanije Discovery Communications.Discovery i Eurosport će uz prosječno deset kanala na svakom tržištu i kao broj 1 u euro ..
Cijeli članak

Objavljeno: 15/07/2015

Nova oprema za centre u Splitu, Rijeci i Osijeku

Hrvatska radiotelevizija u sklopu projekta modernizacije proizvodnje programa nabavila je novu opremu za svoje centre u Splitu, Rijeci i Osijeku vrijednu 5,5 milijuna kuna kojom će tijekom slijedeća tri mjeseca biti zamijenjena dosadašnja. Također, HRT je pokrenula natječajne postupke nabavke nove opreme i za ostale centre i to one u Puli, Šibeniku/Kninu, Zadru, Dubrovniku, Bjelovaru te Varaždinu/Čakovcu. Oprema za ove centre, ovisno o tijeku natječajnog postupka, očekuje se do jese ..
Cijeli članak

Objavljeno: 14/06/2015

Digitalizacija u BiH

Članak s portala teve.ba Kako se stvari razvijaju, BiH bi mogla postati jedina zemlja u regionu koja će ostati, barem djelimično, u televizijskom mraku tamo negdje od 17. juna. Tog datuma, a prema ranijim zaključcima nadležnih međunarodnih tijela, prestaje emitovanje analagnog signala i napuštanje referentne frekvencije. Siniša Petrović, pomoćnik direktora za radio frekventni spektar Regulatorne agencije za komunikacije, kaže da od 17.6. BiH kao država ne može garantovati dalje funkcionisanje ..
Cijeli članak

Objavljeno: 09/06/2015

Sud odlučio:Sky i Skype previše slični

Britanska tvrtka Sky nije ljubitelj Microsofta, a čini se kako to nisu ni sudovi EU. Microsoftov servis za cloud pohranu SkyDrive morao je biti preimenovan 2013. godine na zahtjev Sky Broadcasting Group zbog 'sličnosti u imenu', a dok se na tu odluku nisu žalili, na red je sad došao i Skype. Europski sud je presudio da ime servisa i oblačići koji ga okružuju u logotipu 'previše asociraju' na britansku tvrtku.Ovaj put Microsoft će se žaliti na odluku, jer su na izmjenu SkyDrivea bili nešto spremn ..
Cijeli članak

Objavljeno: 09/05/2015

Raj za oči ! :)

Pravi hit na internetu postao je jutarnji program na rumunskoj televiziji na kojoj je specijalni gost bila nespretna ljepotica u malešnoj majici. Iako je ona radila jutarnju gimnastiku, rijetko tko je mogao pratiti vježbe koje radi. Inače, Neatza cu Razvan si Dani je ime popularnog jutarnjeg programa u Rumunjskoj, a njihovi gosti često rade jutarnju gimnastiku. Tako se među njima našla i ljepotica koja djeluje da nije atletski tip, a i vježbe joj nisu išle pretjerano od ruke.   ..
Cijeli članak

Objavljeno: 26/04/2015

81% američkih kućanstava ima HD-TV

households in the US have at least one HDTV set, and about 52% of all households have multiple HDTVs. Five years ago, 46% of US households had at least one HDTV, and 17% of households had more than one HDTV, according to the Leichtman Research Group. About 75% of TV sets used in HD households are HDTVs. Including non-HDTV households, 65% of all television sets used in US households are HDTVs; up from 24% in 2009, and 3% in 2004. These findings are based on a survey of 1,231 households thr ..
Cijeli članak

Objavljeno: 15/03/2015

U pet godina opet po nove TV prijamnike s DVB-T2

U idućih pet godina građani će ponovno morati zamijeniti televizijske prijamnike žele li nastaviti gledati televiziju putem antena, moglo se doznati na Drugom forumu o budućnosti UHF pojasa koji je jučer u Zagrebu organizirao HAKOM. Država zbog regulative EU ponovno planira dio radiofrekvencijskog spektra prebaciti s emitiranja TV signala na mobilni brzi internet. Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a, kaže da će to biti veliki posao.  Svi će morati ulagati da bi se prelazak n ..
Cijeli članak

Objavljeno: 26/02/2015

Pickbox na Samsung televizorima

Hrvatska SVOD platforma Pickbox.tv, koja je zastupljena u zemljama koje su činile bivšu Jugoslaviju, pokrenula je aplikaciju za pametne televizore. APP će biti dostupna isključivo na Samsung pametnim televizorima iz 2013. i 2014. godine, kao i na najnovijim modelima. Pickbox.tv je napravio svoj debi u svibnju 2014. u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Sada je dostupna na svim platformama, preko iOS i Android uređaja ili svoje web-aplikacije. Pick ..
Cijeli članak

Objavljeno: 25/01/2015

Satelitski prijem - glavni način prijema Tv signala u zapadnoj europi

With a share of 32%, satellite DTH is the primary television reception mode in Europe, according to the Eutelsat TV Observatory. The TV Observatory zoomed in on general trends in DTH, cable, IPTV and DTT reception in more mature Western European markets where 15 countries were surveyed, accounting for 179 million TV homes. DTH is confirmed as the main mode for TV reception in Western Europe, up 7% to 58.1 million homes from 54 million in 2010. Exclusive DTT reception has risen to 48.2 mill ..
Cijeli članak

Objavljeno: 12/01/2015

Njemačka u pripremi za DVB-T2 HEVC HD

...tamo negdje u razvijenom svijetu: Germany’s Media Broadcast is currently testing DVB-T2/HEVC broadcasts on two of its Berlin transmitters in order to prepare for another digital switchover. During a press event in Berlin, the transmitter company out lined the roadmap for phasing out the current DVB-T/SD broadcasts in favour of a future proof new standard. In creating the new specifications for terrestrial broadcasts, the industry is working together closely, including public broadcasters, ..
Cijeli članak

Objavljeno: 16/11/2014

Prva OTT platforma u BiH

Servis je dostupan svim korisnicima Interneta u BiH bez obzira na kojoj se mreži nalazili.Ovaj online TV servis omogućava gledanje TV kanala isključivo na teritoriji BiH. U ponudi se nalaze bh. TV kanali, a servis je dostupan na smart telefonima, tabletima, Smart TV uređajima i naravno putem Web TV-a, bilo kada i bilo gdje.Da bi gledatelji mogli koristiti Tivi servis potrebno je samo da se registruju uz validan email, Facebook ili Twitter nalog i uživaju u gledanju svojih omiljenih TV kanala. I ..
Cijeli članak

Objavljeno: 04/11/2014

OBN FTA nekodiran do kraja godine

Kako saznaje TeVe Portal, sarajevska TV kuća OBN prelazi u MPEG-4 standard emitovanja na satelitu Eutelsat 16A u paketu Team Media na frekvenciji 11.304 GHz, Horizontalno, symbol rate 30000, FEC 2/3, s modulacijom DVB-S2. Signal u MPEG-2 standardu na staroj frekvenciji biće dostupan do kraja godine. Za prijem signala gledateljima će biti potreban novi satelitski resiver koji podržava MPEG-4 i DVB-S2. Također, na pomenutoj frekvenciji uveden je Viaccess sistem kodiranja programa te se očeku ..
Cijeli članak

Objavljeno: 24/10/2014

Digitalizacija u BiH !?

Proces digitalizacije u BiH zapao je u velike probleme. Režimska politika manjeg bh. entiteta u potpunosti je blokirala provedbu ovog procesa na svom teritoriju. I dok su svi radovi u Federaciji uspješno završeni, instalirana i testirana digitalna oprema, na planiranim predajnicima u RS-u nije urađeno ništa niti RTRS želi čuti niti dozvoliti ugradnju opreme. Prema našim saznanjima iz više izvora, niko sa RTRS-a nije uključen u ovaj proces jer to i ne žele niti odgovaraju na pozive nadležnih da s ..
Cijeli članak

Objavljeno: 17/10/2014

HRT krenuo u obnovu opreme

Iako se najčešće kritike odnose na program HTV-a (jer sadržaj je ipak najbitniji), slika, pa i ton onoga što gledamo i slušamo na prisavskom ekranu toliko zaostaju za komercijalnom konkurencijom da to često izgleda i zvuči - otužno. Razlog tome zastarjela je oprema od koje bi se neki primjerci komotno mogli preseliti u muzej. Svjesni tehnološkog zaostajanja i kaskanja za konkurencijom, HRT-ovci su krenuli u obnovu tehničke opreme. I od jeseni slika bi na ekranu trebala biti bolja, oštrija i k ..
Cijeli članak

Objavljeno: 25/09/2014

Blizu 1 billion Televizora na internetu do 2020.g.

The number of TV sets connected to the internet will reach 965 million by 2020, up from 103 million at end-2010 and the 339 million expected at end-2014, according to a new report from Digital TV Research.   Covering 51 countries, the Connected TV Forecasts report estimates that the proportion of TV sets connected to the Internet will rocket to 30.4% by 2020, up from only 4.2% at end-2010 and the 12.1% expected by end-2014. South Korea (52.7%) will have the highest proportion by 2020, ..
Cijeli članak

Objavljeno: 18/09/2014

N1 televizija starta krajem rujna

N1 kabelska televizija, balkanski partner CNN-a, krajem rujna startat će s emitiranjem, a službenu prezentaciju programa imat će u Rovinju na Weekend Media Festivalu Specijalizirani informativni kanal, osim u Zagrebu, svoje centre imat će i u Beogradu i Sarajevu. Zagrebačku ekipu čini tridesetak ljudi, profesionalca koji su zanat pekli na HRT-u, Novoj TV i RTL-u. Od Dubravka Merlića, direktora programa hrvatskog centra, preko voditelja i urednika jutarnjeg programa Tihomira Ladišića, Zorana Š ..
Cijeli članak

Objavljeno: 08/09/2014

The littleBits cloudBit - sve na internet <> internet na sve

Open source hardware LittleBits cloudBit je najlakši način da "priključite" internet za sve ! Do sada je gradnja "stvari za Internet" bila rezervirana za velike tvrtke i stručnjake, što je ograničavalo moć, mogućnosti te stopu inovacija. Koristite littleBits platformu za ponovno stvaranje popularnih uređaja, stvorite prototip od milijarde dolara , ili napravite nešto što rješava vaš ​​vlastiti, jedinstveni problem. Programiranje, lemljenje ili ožičenje nije potrebno. littleBits čini "open ..
Cijeli članak

Objavljeno: 03/09/2014

Tužan oproštaj od HD-a

Bilo je to šest fantastičnih tjedana, unutar kojih smo imali priliku uživati u mjesec dana izvrsnog nogometa, uzbudljivim utakmicama i atraktivnim golovima, a posebno zahvaljujući iznenađujućoj blagodati - emitiranju HD slike na HRT-u. Kada je sredinom svibnja obznanjeno da će HRT od 1. lipnja do 15. srpnja emitirati preko DVB-T-a eksperimentalni HRT 2 HD program, bili smo u nevjerici. Zar je moguće da taj ogromni, inertni sustav, napravi tako iznenadni iskorak? Ali ubrzo se sve obistinilo... ..
Cijeli članak

Objavljeno: 15/07/2014

Eutelsat W2 - ExYU satelit

Eutelsat W2 na poziciji 15,8 stupnjeva istočno postao je pravi ExYU satelit sa velikim brojem besplatnih i kodiranih TV programa. Besplatni TV programi dostupni s DVB-S2 HD satelitskim receiverima:   1       HRT-TV1 18      OTV                   2       HRT-TV2  ..
Cijeli članak

Objavljeno: 06/07/2014

IP video činiti će 80% internet prometa do 2018. godine

Global IP traffic will grow three-fold between 2013 and 2018, reaching an annual run rate of 1.6 zettabytes, more than 1.5 trillion gigabytes per year, according to Cisco’s annual Visual Networking Index (VNI). IP video will be 79% of all IP traffic by 2018, up from 66 percent in 2013. Ultra HD (4k) video will account for 11% of IP video traffic by 2018, up from 0.1% in 2013. HD video will account for 52% of IP video traffic by 2018 (up from 36%) and SD will account for the remaining 37% (dow ..
Cijeli članak

Objavljeno: 15/06/2014

Krenulo je experimentalno emitiranje HRT2 HD

Od 1. lipnja Hrvatska radiotelevizija započinje sa eksperimentalnim emitiranjem u HD (high definition) rezoluciji na posebnom kanalu HRT 2 HD kao uvod u prijenos Svjetskog nogometnog prvenstva. Drugi program HRT-a tako će već desetak dana prije početka Svjetskog prvenstva biti dostupan u HD rezoluciji, koja će pak do svog punog izražaja doći za vrijeme prijenosa utakmica uživo. Naime, programski sadržaji na HRT 2 koji nisu utakmice uživo bit će konvertirani iz sadašnje SD (standard definit ..
Cijeli članak

Objavljeno: 01/06/2014

Eutelsat u pripremi prema 4K ULTRA HDu

...tamo negdje u razvijenom svijetu: Eutelsat Communications is scaling up its Ultra HD activity with the launch of Europe’s first demo channel encoded in HEVC and broadcasting at 50 frames per second with 10-bit colour depth (one billion colours – HEVC Main 10 profile). These three parameters are key for creating a favourable economic environment for Ultra HD and delivering consumers the most rewarding viewing experience on new-generation home displays. The new channel has been launched ..
Cijeli članak

Objavljeno: 28/05/2014

Svjetsko nogometno prvenstvo u HD kvaliteti !

Najveći sportski događaj ove godine, Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, moći ćete pratiti u vrhunskoj kvaliteti. Za gledanje je potreban HD mpeg4 ili dugoročno bolja opcija DVB-T2 prijemnik !! Ponuda prijemnika dostupna je na LINKU OVDJE Hrvatska radiotelevizija će od 1. lipnja eksperimentalno emitirati HTV2 programski kanal u HD kvaliteti. Tako ćete sve utakmice, ali i popratni sadržaj moći pratiti u visokoj rezoluciji. Za praćenje HTV2 HD kanala potrebno je imati HDTV televizor ..
Cijeli članak

Objavljeno: 15/05/2014

SP u Brazilu na dlanu !

Bit će to prvi pravi multimedijski događaj koji će HRT pratiti na svim platformama i razinama. Uz izravne prijenose i live stream, prvi će se put jedan tako veliki događaj naći i na zaslonima tzv. pametnih telefona s posebnom aplikacijom. Oko prijenosa u HD rezoluciji preko DVB-T2 mreže još uvijek nema novih informacija ! Pripremite se za Brazucu! Tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu kroz emisije na Drugom programu HRT-a iz zagrebačkog studija vodit će vas Bruno Kovačević i Viki Ivanović, ..
Cijeli članak

Objavljeno: 12/05/2014

Canalsat prelazi na MPEG-4 u 07.mj. 2015.

French DTH Platform Canalsat informed its subscribers it will turn to all-MPEG-4 satellite distribution by the end of June 2015. In a letter, the platform said it will gradually migrate all channels to the MPEG-4 standard, allowing more channels to be broadcast in HD rather than SD. According to Canalsat MPEG-4 is “a coding standard which enables the operator to save its precious satellite resources and opening the doors for other services.” The operator said it wishes to broadcast all ch ..
Cijeli članak

Objavljeno: 04/05/2014

Svjetsko prvenstvo FIFA 2014 na ARD i ZDFu ASTRA 19,2E

Njemački javni emiteri ARD i ZDF neće emitirati utakmice sa Svjetskog prvenstva u Brazilu putem satelita Eutelsat Hot Bird na 13 stupnjeva istočno zbog ograničenih prava. Sve 64 utakmice s prvenstva ARD i ZDF će emitirati samo putem satelita Astra na 19,2 stupnjeva istočno. Satelit Astra ima manji footprint u odnosu na Eutelsat Hot Bird i glavna je DTH platforma koja opslužuje satelitska domaćinstva u Njemačkoj. "Ugovor sa FIFA-om ne dozvoljava ZDF-u da emitira utakmice prvenstva preko satelita ..
Cijeli članak

Objavljeno: 28/04/2014

FIBA košarkaško prvenstvo 2014 na SPORT 1

Poznati Njemački sportski TV kanal Sport1 (nekadašnji DSF) stekao je prava emitiranja svjetskog košarkaškog prvenstva 2014 u organizaciji FIBAe . Kanal pruža komercijalni paket koji uključuje najmanje 18 utakmica isključivo na Sport 1 . Svjetsko prvenstvo će biti održano od 30.08. do 14.09. u Španjolskoj . Kao što se očekivalo , ekipa SADa je glavni favorit za osvajanje prvanstva . Financijski uvjeti ugovora nisu objevljeni . " Zadovoljstvo nam je da zahvaljujući Sport 1 navijači od kuće mogu ..
Cijeli članak

Objavljeno: 18/04/2014

Virtualni cloud receiver set-top box

Previously deployed set-top boxes are an increasing obstacle to the rapid launch of new TV services and contemporary, graphically pleasing TV user interfaces. Their performance - particularly among older devices - is often no longer sufficient to ensure a satisfactory user experience. At the same time upgrade costs rise or upgrades are no longer possible due to technical progress - such as the spread of new web technologies. Against this backdrop, T-Labs began investigating approaches to the vir ..
Cijeli članak

Objavljeno: 06/04/2014

Prvi android smart TVi u Europi

Philips 8000 modeli su prvi Android bazirani televizori koji dolaze u Europu i Rusiju iz TP Vision-a . TVi pružaju pristup Googleovim uslugama i mogućnostima, uključujući Google Chrome preglednik , YouTube, Google Movies , Google Music i Google pretragu . Prvi raspon Philips TVa pokreće Android u FULL HD rezolucijama za serije 8100 i 8200  i Ultra HD za seriju 8800 , koja će biti dostupna od drugog kvartala 2014 u Europi i Rusiji . Philips TVi kombiniraju ponudu Google play-a i Philip ..
Cijeli članak

Objavljeno: 30/03/2014

U BiH počinje proces digitalizacije

Danas je u Sarajevu održana ceremonija potpisivanja Ugovora o nabavci opreme za digitalizaciju mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa BiH, uvezivanje pet informativno tehničkih centara u sistem digitalnih veza, te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banja Luke i Mostara. Ugovor su u potpisali ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i direktor kompanije Odašiljači i veze iz Zagreba Aleksandar Golub. Odašiljači i veze su na međunarodnom tenderu dostavili najpovoljnij ..
Cijeli članak

Objavljeno: 21/03/2014

Odašiljači i veze d.o.o. započinju digitalizaciju televizije u BiH

Predsjednik Uprave Odašiljača i veza d.o.o. Aleksandar Golub i ministar Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić su danas, 21. ožujka 2014. godine u Sarajevu potpisali Ugovor kojim započinje prva faza uvođenja digitalne zemaljske televizije u Bosni i Hercegovini. Realizacijom ugovora vrijednog 6.657.300 konvertibilnih maraka s PDV-om (oko 3,4 mil. EUR) ostvarit će se pokrivanje digitalnim zemaljskim televizijskim signalom sa šest lokacija na području Sarajeva (Hum, T ..
Cijeli članak

Objavljeno: 21/03/2014

Prvi mobilni telefon i tablet sa DVB-T2 TV prijemom

3. ožujka 2014 na DVB-T2 prezentaciji u Bangkoku, Tajland, I-mobile IQ predstavio je novi Android mobilni telefon i 7-inčni tablet s DVB-T2 i T2 Lite prijemom. Prijemnik je baziran na Siano SMS4470 čipu. Siano SMS4470 čip također podržava 1,7 MHz raster u VHF frekvencijskom pojasu III za digitalni radio i mobilne TV. Mobilni telefon i tablet će se prodavati u Tajlandu. YOUTUBE LINK  prezentacije   ..
Cijeli članak

Objavljeno: 19/03/2014

Top 7 tehnoloških stvari koje nisu postojale prije 10 godina

Stara uzrečica kaže kako je jedina konstanta – promjena, a to posebno vrijedi u svijetu tehnologije i interneta. Živimo u vremenu u kojemu se novi gadgeti i internetski servisi pojavljuju gotovo svakodnevno, a mnogi od njih vrlo brzo postanu dio naših života i navika. Neke tehnološke inovacije toliko su se ”udomaćile” da nam je ponekad teško uopće zamisliti život bez njih, premda prije nekoliko godina uopće nisu postojale. To posebno dolazi do izražaja ako u obzir uzmemo malo duži vremenski r ..
Cijeli članak

Objavljeno: 13/03/2014

Antena u speju !?

Mlada američka tvrtka Chamtech Enterprises demonstrirala je na Googleovom događanju u sklopu projekta Solve For X zanimljivo rješenje. Riječ je o anteni u spreju, čija je upotreba vrlo jednostavna – korisnik antenu doslovno nacrta na gotovo bilo kojoj površini i time značajno poboljšava rad različitih bežičnih uređaja. Rješenje je moguće koristiti na zidovima, drveću, zemlji, automobilima i drugim površinama, a učinkovitost je navodno znatno veća od klasičnih antena, osobito u podvodnim primjen ..
Cijeli članak

Objavljeno: 10/03/2014

Digitalizacija u BiH

Savjetnik ministra komunikacija i saobraćaja BiH Mehmed Agović izjavio je za Fenu da je završena tenderska procedura za izbor izvođača radova na prvoj fazi digitalizacije, u okviru koje je izabrana hrvatska kompanija Odašiljači i veze, prenosi BHT 1. Agović je dodao da je trenutno u toku period za ulaganje žalbi, kojih zasad nema. "Ukoliko ne bude žalbi, slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem koji predviđa da posao bude završen za 120 dana, a radovi bi mogli početi za mjesec ili dva", kazao ..
Cijeli članak

Objavljeno: 14/02/2014

HRT eksperimentalno prenosi ZOI iz Sočija u HD rezoluciji

Hrvatska radiotelevizija ove će godine po prvi puta prenositi Zimske olimpijske igre iz Sočija u HD (high definition) rezoluciji, kako bi svojim gledateljima pružila što kvalitetniji i realniji doživljaj sa sportskih borilišta. Riječ je o kanalima koji će imati isti sadržaj, a razlika će biti u rezoluciji, dakle nije riječ o novome tv kanalu već eksperimentalnome emitiranju u HD rezoluciji. HRT 2 HD nalazit će se u digitalnim multipleksima C/E. Kanal HRT 2 HD noviji TV prijemnici pronaći ..
Cijeli članak

Objavljeno: 06/02/2014

Utakmice BIH iz Brazila u HD formatu?

Teve.ba Nadležne institucije i resorno državno ministarstvo učinit će sve kako bi do juna 2014. osigurali najkvalitetniji TV signal u visokoj rezoluciji za sve građane BiH, čime će doći na svoje svi ljubitelji fudbala koji zbog paprenih aranžmana neće biti u prilici da posjete Brazil i gledaju uživo utakmice na Svjetskom prvenstvu. Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, najavio je da od Nove godine počinje svojevrsna ofanziva u procesu digitalizacije u BiH. "Početkom januara ide ..
Cijeli članak

Objavljeno: 10/01/2014

RTL kockica starta 11.01. s programom

RTL Kockica, najmlađi član medijske grupacije RTL Hrvatska, stiže na male ekrane početkom 2014. godine, točnije 11. siječnja u 11:01 h. Program, koji će biti kombinacija domaće produkcije i stranog programa, nudi raznovrsnost, od animiranih filmova za one najmlađe do dokumentaraca i obiteljskih filmove za one starije. U 18 sati programa koliko će se dnevno prikazivati, mnogi će naći ponešto za sebe. - Ponosni smo što možemo predstaviti RTL Kockicu. Puno je truda uloženo u pokretanje ovog novo ..
Cijeli članak

Objavljeno: 06/01/2014

Smart TV revolucija

App store fenomen, usmjeren na smart telefone i tablete, je najveća priča o softwareu u posljednjih pet godina. Njegova sljedeća logična destinacija jeste vaš dnevni boravak, putem Smart TV i receivera spojenih na internet. Smart TV aplikacije će predstavljati još jednu prijetnju tradicionalnim pay-TV uslugama. U novom izvještaju BI Inteliggence promatra podatke i trendve iza tržišta TV aplikacija, objašnjava zašto je ono još uvijek neuređeno i u povoju i zašto značajan rast izgleda neizbježa ..
Cijeli članak

Objavljeno: 11/12/2013

Digitalizacija u Republici Srbiji gotova 2014.g.

Državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je da će proces digitalizacije u Srbiji biti završen i prije zvaničnog roka koji je predviđen za juni 2015. godine, najkasnije sredinom 2014.g. Ovo će omogućiti ne samo uvođenje 4G tehnologije nego i direktan prihod u budžet od nekoliko desetina miliona eura, prenosi RTS. Matić je izjavila da će korisnici konačno imati priliku da imaju veći izbor usluga iz oblasti elektronskih kom ..
Cijeli članak

Objavljeno: 08/12/2013

Prvi amaterski satelitski prijem

Godine 1975., Stephen Burkill je postao prva osoba koja je primila satelitske TV programe pomoću kućne satelitske antene. Sa sistemom kojeg je sam konstruirao, Birkill je zapanjio svijet emitiranja gledanjem edukativnog prijenosa u ruralnu Indiju putem NASA-inog ATS-6 satelita, u svom domu u Sheffieldu, Engleska. Burkill je rođen u Barnsleyu, Engleska, 1946. godine i zainteresirao se za TV prijem na daljinu u dobi od 16 godina, izbacivši rotirajuću antenu pričvršćenu na jarbol kroz krov na kući ..
Cijeli članak

Objavljeno: 29/10/2013

Promjena kanala odašiljanja DVB-T MUX A u digitalnoj regiji D1

Zbog usklađivanja parametara digitalne zemaljske televizije (DVB-T), OiV će izvršiti promjenu kanala odašiljanja multipleksa MUX A u digitalnoj regiji D1 s kanala k38 na kanal k36 u kojem se odašilju programi HTV1, HTV2, RTL Televizija i Nova TV. Mole se gledatelji da podese svoje prijamnike na novi odašiljački kanal k36 (594 MHz): od 16.10. do 24.10.2013. za prijam s odašiljača Belje, Borinci, Drenovci i Josipovac. U tom razdoblju odašiljači će raditi istovremeno na oba kanala, nakon čega ..
Cijeli članak

Objavljeno: 16/10/2013

Priključite se sami na drugi program ! :)

Savjetujemo vas kako ćete s malo dobre volje a uz neznatan trošak svoj TV-prijemnik starijeg tipa osposobiti za primanje drugog programo. Ako na svome televizoru možete pratIti i drugi program tada nemojte gubiti vrijeme čitanjem ovog napisa. Ukoliko vaš televizor nije podešen za praćenje drugog programa, a Imate volje da ga gledate i »love« za bacanje, ni za vas nije ovaj napis; najmite nekog majstora i preplatite ga za tu uslugu ! Naime, osposobljavanje dobrog starog televizora da »vidi« i dru ..
Cijeli članak

Objavljeno: 14/10/2013

Povratak retro TVa

Mogli bi sada razglabati o tome koliko je vrijeme globalizacije uništilo kreativnost, maštovitost i inventivnost i koliko u svim poljima umjetnosti, dizajna i života općenito posežemo za vintage idejama, jer svojih nemamo. Mogli bi, ali nećemo. Umjesto toga predstavljamo još jednu ideju koja se zasniva na retro dizajnu – HDTV koji izgleda kao da je pronađen na tavanu na koji ga je netko bacio krajem pedesetih godina. Što se retro elemenata tiče dolazi u pet boja: Retro Red, Mid-century Ye ..
Cijeli članak

Objavljeno: 19/09/2013

HRT programi u 16:9 formatu

Programsko vodstvo HRT-a na današnjoj sjednici Programskog vijeća predstavilo je pojedinosti jesenske sheme i njezinu usklađenost s orijentacijom pojedinih radijskih i TV kanala javnog servisa. Jesenska shema na televiziji počela je ovog ponedjeljka, 16. rujna, te donosi brojne nove sadržaje, među kojima su 23 nove televizijske emisije, brojni filmovi, serije i ostali sadržaji. Uvodnu riječ održao je ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim. Jesenska shema počinje danas, i to u format ..
Cijeli članak

Objavljeno: 16/09/2013

Novi TV kanal - RTL kockica od 01.11.2013.

RTL Televizija je pobjednik posljednjeg natječaja za dodjelu televizijskih koncesija na nacionalnoj razini. Uz to što joj je produljena posljednja koncesija za prvi kanal na 15 godina, dobila je novi, specijalizirani dječji kanal RTL Kockica Pomalo neočekivano Vijeće za elektroničke medije nije dodijelilo koncesiju za novi opći TV kanal, a na natječaj su se, podsjetimo, javili Antenna Group grčkog milijardera Ninosa X. Kyriakoua, Nezavisna televizija, TV5 iz Splita i Nova TV sa specijaliziran ..
Cijeli članak

Objavljeno: 15/09/2013

2012. pokrenuto 205 HD kanala

Prema novim podacima IHS-a, prošla je godina bila rekordna kada je u pitanju broj pokrenutih HDTV kanala. U pitanju su kanali za odrasle, dokumentarni, lifestyle kanali i drugi. Firma za istraživanje, IHS, objavila je da je tokom prošle godine pokrenuto 205 HD kanala što predstavlja povećanje od 53% u odnosu na 2011. godinu kada su pokrenuta 134 HD kanala. Na kraju 2012. u Evropi je bilo ukupno 710 jedinstvenih HD kanala. "Pojava HD kanala za odrasle, uglavnom u centralnoj i istočnoj Evrop ..
Cijeli članak

Objavljeno: 24/05/2013