U pet godina opet po nove TV prijamnike s DVB-T2

U pet godina opet po nove TV prijamnike s DVB-T2

U pet godina opet po nove TV prijamnike s DVB-T2

U idućih pet godina građani će ponovno morati zamijeniti televizijske prijamnike žele li nastaviti gledati televiziju putem antena, moglo se doznati na Drugom forumu o budućnosti UHF pojasa koji je jučer u Zagrebu organizirao HAKOM. Država zbog regulative EU ponovno planira dio radiofrekvencijskog spektra prebaciti s emitiranja TV signala na mobilni brzi internet.

Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a, kaže da će to biti veliki posao. 

Svi će morati ulagati da bi se prelazak na DVB-T2 mogao nesmetano provesti. Od krajnjih korisnika koji će morati kupiti nove televizore, TV kuća koje će morati kupiti HD opremu, Odašiljača i veza koji će morati prilagoditi antenski sustav do mobilnih operatera koji će kupiti drugu digitalnu dividendu i ulagati u mreže, kaže Tabaković.
 

Prema HAKOM-ovu istraživanju 1,2 milijuna TV pretplatnika trebalo bi kupiti DVB-T2 stup-boxove ili nove televizore. Cijena takvih boxova je 250 kuna. Drugim riječima, riječ je o poslu od 300 milijuna kuna.

Nadalje, 11 od 13 anketiranih TV kuća najavilo je da u idućih pet godina planira prijeći na HD prijenos signala i to u pravilu na 720p standard. HTV očekuje da će u taj projekt uložiti sto milijuna kuna.

Izvor: Večernji list