Smart TV revolucija

Smart TV revolucija

Smart TV revolucija

App store fenomen, usmjeren na smart telefone i tablete, je najveća priča o softwareu u posljednjih pet godina. Njegova sljedeća logična destinacija jeste vaš dnevni boravak, putem Smart TV i receivera spojenih na internet. Smart TV aplikacije će predstavljati još jednu prijetnju tradicionalnim pay-TV uslugama.

U novom izvještaju BI Inteliggence promatra podatke i trendve iza tržišta TV aplikacija, objašnjava zašto je ono još uvijek neuređeno i u povoju i zašto značajan rast izgleda neizbježan. Uspješna TV app platforma može značajno promijeniti ravnotežu moći u svijetu zabave te omogućiti veću vjerovatnoću uspjeha među novopridošlim u odnosu na već postojeće igrače.

Zašto je dnevni boravak sa aplikacijama tako uzbudljiv? Prema Management Research Group - MRG, u svijetu postoji oko 800 miliona pay-TV domaćinstava. Prosječni Amerikanac još uvijek gleda TV četiri sata dnevno, a više od pet sati dnevno na svim ekranima odnosno uređajima, prema podacima Nielsena. Također, prema Nielsenu, TV i dalje predstavlja najvećeg potrošača oglasa. Prošle godine na TV oglase je potrošeno 350 milijardi dolara odnosno 63% od ukupne potrošnje na reklame.

Prema rezultatima istraživanja Nielsena i YuMe, 17% connected TV korisnika planira smanjiti ili otkazati pretplatu za kablovsku televiziju u narednoj godini. Televizija je spremna za app inovacije. Stara garda, koju predstavljaju konglomerati kablovske televizije i zabave, neće moći odbiti poboljšanja i inovacije korisničkog iskustva kao što su one koje donose aplikacije za mobilne telefone.

Smart TV revolucija neće biti samo na čelu novih televizora sa ugrađenim internetskim vezama. Potrošači će se odlučiti i za manje skupe konzole i receivere kao što su Roku i Apple TV koji transformiraju tradicionalnu TV u Smart TV s pristupom na app stores. Najmanje 20% američkih potrošača već ima televizore spojene na jedan od ova dva načina.

Apple i Google se čine logičnim Smart TV liderima. Apple kroz svoje vještine dizajniranja i sjajnom marketinškom platformom, a Google kroz svoju snagu u digitalnom videu i oglašavanju. Također, treba obratiti pažnju na Samsung i Microsoft.

Međutim, postoje brojne prepreke za uspješan TV app ekosistem. Postojeće tržište Smart TV aplikacija je previše fragmentirano između nekoliko nezrelih platformi, i još gore, većina njih se vrlo teško razvija.

(Business Insider)