Samsung Galaxy S7 i Edge

Samsung Galaxy S7 i Edge

Samsung Galaxy S7 i Edge

Eto, došao je i taj dan. Samsung Galaxy S7, najočekivaniji smartfon ovog proljeća (najesen će to biti iPhone 7), napokon je ugledao svjetlo dana. Ovaj uređaj slobodno možemo nazvati Samsungovom najlošije čuvanom tajnom do sada, jer je procurilo praktički sve što je procuriti moglo. Vidjeli smo kako uređaj izgleda i koje specifikacije donosi, tako da s njima možemo odmah krenuti i službeno.

Samsung Galaxy S7 tako dolazi u ravnoj i Edge varijanti, s tim da prva dolazi s 5,1-inčnim zaslonom, a Edge 5,5″. Dakle nema manjeg Edge modela kao što se špekuliralo.
 

Kao što se i ranije znalo, pogonsku grupu čine dva procesora – Qualcomm Snapdragon 820 i Samsung Exynos 8890, a svaki od njih dolazi s 4 GB RAM-a. Osnovni model već ima 32 Gb interne memorije, a nekim čudom se vratio utor za microSD memorijske kartice. Naime, Samsungovci su sada na neki način priznali grešku kod lanjskih modela, tako što su ovaj potez prikazali kao slušanje korisnika koji su zbog izostavljanja ovog utora negodovali. U svakom slučaju pohvalno.

Za kućište smo već prije vidjeli da se ne razlikuje puno od onog u kojem je lani stigao S6 i da koristi istu koncepciju metalnog okvira i stakla s obje strane.
 

Baterija 5,1-inčnog modela ima kapacitet od 3000 mAh, a 5,5-inčnog 3600 mAh, što uz umjereno korištenje obećava barem dvodnevnu autonomiju. Dimenzije ravnog S7 iznose 142,4 x 69,6 i 7,9 milimetara, a masa 152 grama. Nakon što je otpornost na vodu kod S6 izostala, S7 dolazi s IP68 certifikatom. Operativni sustav je Android 6.0 Marshmallow.

Samsung Galaxy S7 i njegov Edge brat donose stare microUSB utore, a ne najnoviji USB-C, a ovu odluku u Samsungu pravdaju kompatibilnošću s postojećim Gear VR uređajima.

Potvrđene su i glasine o Always On zaslonu, koji prikazuje vrijeme i osnovne informacije u «Sleep» načinu.

Kamera ima senzor od 12 megapiksela, dakle manje nego prethodnik, ali je sam senzor fizički veći i u njega je implementirana je tzv. Dual Pixel tehnologija, što znači da svaka ćelija dolazi s dvije foto diode, što u kombinaciji s phase detection sustavom fokusiranja poboljšava kvalitetu fotografija. Ova tehnologija se inače koristi na DSLR fotoapratima. U Samsungu navode da je piksel na ovom senzoru 30% veći od onog na iPhoneu 6s Plus. Dodatna prednost kamere je što dolazi s f/1.7 otvorom blende, a to automatski osigurava veću kvalitetu u slabijim uvjetima osvjetljenja. Prednja kamera ima senzor od 5 megapiksela.
 

Potvrđena je i glasina da će Samsung Galaxy S7 i Samsung Galaxy S7 Edge u Sjevernoj Americi i Europi u prodajnom pakiranju sadržavati i spomenuti Gear VR uređaj za virtualnu stvarnost, ukoliko ureeđaj naručite prije 5. ožujka.

Prodaja na većim tržištima kreće 8. ožujka, a informacija o tome kad će uređaji biti dostupni u Hrvatskoj, za sada nemamo.

mob.hr