Prvi amaterski satelitski prijem

Prvi amaterski satelitski prijem

Prvi amaterski satelitski prijem

Godine 1975., Stephen Burkill je postao prva osoba koja je primila satelitske TV programe pomoću kućne satelitske antene. Sa sistemom kojeg je sam konstruirao, Birkill je zapanjio svijet emitiranja gledanjem edukativnog prijenosa u ruralnu Indiju putem NASA-inog ATS-6 satelita, u svom domu u Sheffieldu, Engleska.

Burkill je rođen u Barnsleyu, Engleska, 1946. godine i zainteresirao se za TV prijem na daljinu u dobi od 16 godina, izbacivši rotirajuću antenu pričvršćenu na jarbol kroz krov na kući svojih roditelja. Godine 1966. se zaposlio u BBC-u radeći sa timovima za održavanje odašiljača.

                                                                                                                                                                                        Godine 1975., nakon što je čuo za edukativni prijenos u Indiji, Burkill je konstruirao tanjur od mrežaste žice koja se koristi za ograđivanje životinja, sam je napravio LNB, i spojio prijemnik od ručno napravljenih i kupovnih modula. Vijesti o njegovom dostignuću su se raširile (ne samo zbog toga što se Burkill pojavio u vijestima i u nekoliko tehnoloških programa koje je producirao njegov poslodavac, BBC) i Bob Cooper ga je pozvao u SAD 1978. godine na trgovinsku konferenciju kako bi ga upoznao sa američkim istomišljenicima koji su se bavili sličnim eksperimentima.

Godine 1981., Burkill je napustio BBC kako bi započeo vlastiti biznis razvoja opreme za neposrednu revoluciju satelitske televizije u Velikoj Britaniji. Proizvodio je javne TV prijemnike i (sa britanskom elektronskom kompanijom Ferguson) prijemnike za kablovsku televiziju prenošenu putem satelita, u pred-DTH Britaniji, prije Astre. Burkill je također osnovao Real-World Technology kako bi dizajnirao opremu za prijem sa visokim performansama. Kompanija je omogućila uslugu monitoringa signala za britanske kablovske operatere tijekom 80-ih godina i dizajnirala satelitske tunere korištene u svim ranim Amstrad prijemnicima, uključujući Amstrad SRX-100, prvi britanski satelitski resiver dizajniran za Sky TV emitiranje na novom Astra satelitu.
teve.ba