Digitalizacija u BiH

Digitalizacija u BiH

Digitalizacija u BiH

Savjetnik ministra komunikacija i saobraćaja BiH Mehmed Agović izjavio je za Fenu da je završena tenderska procedura za izbor izvođača radova na prvoj fazi digitalizacije, u okviru koje je izabrana hrvatska kompanija Odašiljači i veze, prenosi BHT 1.

Agović je dodao da je trenutno u toku period za ulaganje žalbi, kojih zasad nema. "Ukoliko ne bude žalbi, slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem koji predviđa da posao bude završen za 120 dana, a radovi bi mogli početi za mjesec ili dva", kazao je Agović.

Po njegovim riječima, prva faza, kojom je planirano pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Mostara i Banje Luke, mogla bi biti gotova do juna 2014., a krajnji rok za završetak kompletnog projekta, odnosno pokrivanje cijele Bosne i Hercegovine, jest polovina juna 2015.

"Ukoliko bismo sada počeli, u skladu s predviđenom dinamikom vjerovatno ćemo uspjeti ispoštovati ovaj rok, a od izuzetne je važnosti da svi koji učestvuju u projektu izvršavaju svoje zadatke što je moguće efikasnije", rekao je Agović.

Agović očekuje da javni emiteri u najkraćem mogućem roku usaglase statut i registruju Javnu RTV korporaciju koja bi upravljala kompletnom infrastrukturom projekta digitalizacije. Sredstva od oko 40 miliona KM za ovaj projekt su osigurana, od kojih je oko 7 miliona namijenjeno za realizaciju prve faze.

Kao što je TeVe Portal ranije pisao, ponuda OiV-a je iznosila 6.657.300 konvertibilnih maraka sa PDV-om.