Antena u speju !?

Antena u speju !?

Antena u speju !?

Mlada američka tvrtka Chamtech Enterprises demonstrirala je na Googleovom događanju u sklopu projekta Solve For X zanimljivo rješenje. Riječ je o anteni u spreju, čija je upotreba vrlo jednostavna – korisnik antenu doslovno nacrta na gotovo bilo kojoj površini i time značajno poboljšava rad različitih bežičnih uređaja.
Rješenje je moguće koristiti na zidovima, drveću, zemlji, automobilima i drugim površinama, a učinkovitost je navodno znatno veća od klasičnih antena, osobito u podvodnim primjenama. Upotreba tehnologije u mobitelima mogla bi povećati učinkovitost njihove antene i za 10 posto, a moguće su i druge zanimljive primjene, poput "bojenja" zidova ovom antenom kao zamjenu za postojeće tornjeve baznih stanica telekom operatera.

Tvrtka očekivano ne otkriva nikakve detalje proizvoda, no riječ je o nanotehnologiji čije su glavne komponente već patentirane i spremne za komercijalnu primjenu. Premda bi proizvod mogao biti od velike pomoći raznim istraživačima, zrakoplovnim kompanijama, telekomima, spasilačkim službama i sličnim skupinama korisnika, rješenje za sada najviše testiraju vojska i druge vladine službe.