Utakmice BIH iz Brazila u HD formatu?

Utakmice BIH iz Brazila u HD formatu?

Utakmice BIH iz Brazila u HD formatu?

Teve.ba
Nadležne institucije i resorno državno ministarstvo učinit će sve kako bi do juna 2014. osigurali najkvalitetniji TV signal u visokoj rezoluciji za sve građane BiH, čime će doći na svoje svi ljubitelji fudbala koji zbog paprenih aranžmana neće biti u prilici da posjete Brazil i gledaju uživo utakmice na Svjetskom prvenstvu.

Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, najavio je da od Nove godine počinje svojevrsna ofanziva u procesu digitalizacije u BiH.
"Početkom januara ide prva faza digitalizacije pet velikih TV centara u BiH (Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bihać i Tuzla), a paralelno s tim krenut ćemo i u proces digitalizacije BHRT-a. Cilj je da digitalni HD signal imamo već sa Svjetskog prvenstva u Brazilu", potvrdio je Hadžić.

Ministar Hadžić je istaknuo kako se u posljednjih nekoliko mjeseci, a nakon velikih problema s kašnjenjem u procesu digitalizacije u BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH aktivno uključilo u rješavanje problema. "S tim u vezi u budžetu za narednu godinu uspjeli smo osigurati sredstva za ove namjene", naglašava Hadžić.

Studijsko opremanje digitalnom TV opremom Radio-televizija Republike Srpske već je davno završila i ovaj je javni emiter potpuno spreman za proces digitalizacije, Federalna televizija nije puno odmakla, dok je Bosanskohercegovačka radio-televizija ovaj problem pokušavala da riješi sve vrijeme.

Kao što smo ranije pisali, Međunarodna agencija za saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) donirala je 19. novembra ove godine digitalnu opremu Radio-televiziji Bosne i Hercegovine u okviru projekta "Tehnička podrška Radio-televiziji BiH". Cilj projekta je realizacija prve faze 24/7 Playout sistema za emitovanje projekta, te predstavlja unapređenje proizvodnog procesa, poboljšanje tehničkog kvaliteta signala i ispunjavanje osnovnih preduslova za proces digitalizacije. Tehničko rješenje je četverokanalni SD/HD server za snimanje i reprodukciju programa. Mogućnosti donirane opreme su rad bez traka, proširivanje servera, te mogućnost snimanja i emitovanja HD programskih sadržaja.

Vladimir Marčeta, predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a, potvrdio je Nezavisnim da je u toku tender za digitalizaciju produkcijske opreme na BHRT-u.

"Javni servisi sa svoje strane su načinili maksimalne napore, otišli su u kreditna zaduženja, završili projekat digitalizacije i pripremili lokacije (sajtove) za drugu fazu, montažu emisione opreme", kazao je Marčeta te podsjetio da je u zastoju već tri godine tender za emisionu opremu, jer je nekoliko tendera oboreno pred Komisijom za žalbe.

Prema našim saznanjima, rezultati tendera, odnosno najpovoljniji ponuđač, trebao bi biti poznat do kraja ove ili početkom naredne sedmice. Kao što smo ranije pisali, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH zaprimilo je šest ponuda. Među ponuđačima se nalaze Elti d.o.o. iz Slovenije, Konzorcij MA & MA Comtel, AVC, M-Three Satcom, Telsat i Elber, Odašiljači i veze d.o.o. iz Hrvatske, Konzorcij Tanfield i ZTE, BH Telecom te Konzorcij Unis Telekom, Lanaco, Logosoft, m:tel i Hannu Pro.